РЕДАКЦИЯ: 0888 955 105 | Последвайте ни във Facebook

Борисов: Ако искаме да излезем от кризата, вариантът за премиер съм аз

Публикувано на:

"Има два варианта за правителство: или с мен като премиер, или с друг, но при подписването на споразумение. Ако искаме да излезем от кризата, вариантът за премиер съм аз". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе във Враца за откриването на тридневен семинар на младежите от ГЕРБ.

"Изходът е незабавно да се състави правителство, за кратък срок. Дайте да направим правителство, може и с първия, и с втория, и с третия мандат. Никой няма да защити България, ако няма редовен кабинет, с редовни министри", категоричен е Борисов.

"Отстъпление във всяка сфера има сега, и само заклинания от парламента. Три седмици Избирателен кодекс, да можело да се гласува и на хартия - не е това проблемът, трябваше да се дебатира там. В Гърция, например, първата партия получава "бонус" от 50 депутати, за да не е така фрагментиран парламента. Това ти дава основание веднага да отидеш и да предложиш правителство. Прагът за влизането в парламента трябваше да се дебатира. По-голямата представителност в парламента води до по-голяма нестабилност", обяви Борисов. 

Можем да направим правителство само на малцинство, или ако намерим мнозинство, трябва да е за много кратко време, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Две години на гладно куче хляб не може да подадат - държавата стене, само ние не сме си дали план. И тези се наричат "професионалисти", умни и красиви. Не обиждам, говоря с факти, обясни още Борисов. 

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме - по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство да се случи в момента. Още не е узрял политическият ни елит. И Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение, и това съм аз", коментира лидерът на ГЕРБ.

А те ни обясняват как да сложим в най-голямата криза някой да се учи.

"Вторият вариант пред нас е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине, да има разговор, и да обясни на колегите в парламента, че катастрофата, в която сме се ударили, но дали ще продължим да се търкаляме, ще донесе непоправими последици", допълни Борисов. 

"Другите ще си отидат в Шенген, нас ще ни откъснат и ще си останем като буфер за бежанците. Това преди години беше и първата идея - бежанските центрове да са по границата, но благодарение на приятелите ми в ЕК се реши за изнесени центрове извън границите на ЕС. Иначе в Странджа планина щеше да има поне половин милион бежанци", казва лидерът на ГЕРБ.

"Вариантът ако не се инатят, да се подпише един морален документ, че ако някой се изметне, всички ще го посочат с пръст; но ето - искат бюджет - разписваме го и го правим. Президентът Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? Дори Асен Василев каза, че иска да се обсъжда със спокоен тон, но нека предварително да сложат по един подпис какво ще говорим - имаме законите по ПВУ, незабавно кадрово усилване на външната граница. Няма да подкрепим такава декларация за Нидерландия, защото там има много инвеститори. И на базата на това, без значение с кой мандат е, за мен единственото важно е да направим за кратко време правителство, да може да успокоим пазарите, да приемем законодателство, и ако има отговорна политическа класа - да се договорим.
Ние сме огромна коалиция в център дясното и без инат може да се направи правителство. Те да са министри, защото парламентът ще ги контролира, и ако някой си позволи да направи нещо различно, парламентът ще го свали; и това ще даде бързо решаване на всички въпроси. Така си го представям - повече от месец с РБ правихме правителство така, същото беше и с ПФ", допълни Борисов. 

Вариантите са ни два: можещ, знаещ, и гарантирано ще ви изведе от кризата - това съм аз. И друг премиер, който да им даде възможност да не се обвързват с нас, да подпишем този документ, да мине зимата и да решим въпросите на хората, посочи още лидерът на ГЕРБ.

Антикорупционно правителство с физиономиите на Кирил и Асен е несъвместимо, те нарушиха основните принципи на правовата държава, добави бившият премиер.



Вижте още